En tydlig strategi mot ZERO emissions

Vi har en tydlig plan för att göra skillnad, på riktigt. Vi har valt ut några områden där vi kan göra störst skillnad. Vi fokuserar på att genomföra konkreta åtgärder, inte bara sätta upp mål. Vi sätter våra mål, följer upp resultat och förbättrar vår verksamhet – hela tiden. För oss är uppdraget tydligt – ZERO emissions.

Go to English version >

 

Målen som driver vår hållbarhetsresa

I vår strävan att vara föregångare inom hållbarhet och socialt ansvarstagande har vi aktivt engagerat oss i flera av Förenta Nationernas globala mål för hållbar utveckling. Dessa mål fungerar som vår vägledande kompass och styr våra insatser för att skapa positiv påverkan både på samhället och miljön. Vi har valt att särskilt fokusera på fem mål och integrera dem i vårt övergripande hållbarhetsarbete, med målet att bidra till en mer rättvis och hållbar framtid för alla.

 

Återbruk & 

cirkularitet

“Allt vi skapar idag ska kunna återbrukas imorgon.”

Cirkularitet är en central del av vår hållbarhetsstrategi. Genom våra processer strävar vi ständigt efter att minska avfallet, bevara resurser, och främja en långsiktig hållbar användning av belysningsprodukter. Detta är inte bara miljövänligt utan också kostnadseffektivt för våra kunder, med ny eller förlängd livstid på befintliga belysningslösningar. Sammantaget reflekterar detta ett holistiskt tillvägagångssätt för att skapa en mer hållbar och cirkulär belysningsindustri.

  • – Zero erbjuder återbruk via ombyggnation, uppgradering och reparation av egna armaturer.

    – Zero erbjuder återbruk via ombyggnation, uppgradering och reparation av produkter som inte längre produceras av andra tillverkare.

    – Zero utvecklar och konstruerar produkterna modulärt, det skapar fler möjligheter till utbyten och uppgraderingar över tid.

    – Zero erbjuder utbytes LED-insatser till flertalet armaturer.

    – Zero tillhandahåller reservdelar, LED-modul och drivdon som kan bytas ut av auktoriserad elektriker.

    – Zero säljer själva och via ombud produkter till reducerat pris som använts i utställningar/mässor eller varit ute som provarmaturer.

  • – Målet är att år 2030 uppnå en fullständig övergång till armaturer som kan uppgraderas. Vi strävar efter att öka försäljningen av återbrukade produkter och att noggrant mäta och följa upp andelen återbruk i vår verksamhet.

 

Optimerad energieffektivitet

I vår strategi ligger att ständigt och aktivt arbeta med att förbättra energieffektiviteten i våra produkter och processer, genom implementering av åtgärder som adresserar varje aspekt av armaturernas livscykel. Med vår långa och gedigna kunskap kring ljus och produktion tillsammans med de senaste tekniska innovationerna och möjligheterna är vårt erbjudande för energieffektivitet med kvalitet mycket kraftfull.

  • – Öka andelen armaturer med ljusreglerbara don och integrerade styrsystem för att minimera produkternas energiförbrukning.

    – Minska produkternas energiförbrukning under livscykeln.

    – Utveckla och anpassa produkter för en cirkulär ekonomi.

 

Material med minimal miljöpåverkan

“Vi strävar efter att använda hållbara material med minimal klimatpåverkan.”

Vi strävar efter att vara en ledande aktör inom belysningsindustrin när det gäller hållbara material och miljöansvar. Genom att fokusera på flera viktiga principer och strategier har vi etablerat en hållbarhetsagenda som genomsyrar hela vår verksamhet. Vår produktdesign är inte bara estetiskt tilltalande utan också noga genomtänkt för att minimera miljöpåverkan under hela produktens livscykel. Genom att prioritera resurseffektivitet och använda återvinningsbara eller återvunna material strävar vi efter att skapa lösningar som inte bara uppfyller höga prestandakrav utan också är i harmoni med miljön. Vi ser detta som en nödvändig satsning för att skapa en mer hållbar och ansvarsfull framtid.

  • – Minska produkternas miljöbelastning under hela livscykeln.

    – Uppnå och bibehålla en CO2-neutral verksamhet.

    – Utveckla produkter för cirkulär ekonomi, förenkla utbytet av komponenterna under livscykeln.

    – Öka andelen återvunnet material i våra produkter.

    – Minimera förbrukning av naturresurser.

 

Vi producerar mer el än vi förbrukar

Vår produktion och våra produkter kräver el – för oss är det därför viktigt att vi bidrar där vi kan för säkrad elförsörjning. Vår produktionsbyggnads solcellsanläggning är ett stort steg i detta som gör att vi redan nu producerar mer el än vår förbrukning. Vi har därtill högt uppsatta mål även för våra underleverantörer insatser för förnyelsebar elproduktion.  Med solcellsanläggningen är vi nettoproducent av el, den producerar idag årligen 226 000 kWh varav vi använder 46 000 kWh.

  • Nuläge – 5 gånger mer elproduktion än vad vi förbrukar, 40 % av underleverantörernas elproduktion är fossilfri.

  • 2025 – 5 gånger mer elproduktion än vad vi förbrukar, 70 % av underleverantörernas elproduktion är fossilfri.

    2030 – 5 gånger mer elproduktion än vad vi förbrukar, 90 % av underleverantörernas elproduktion är fossilfri.

 

Vägen mot mer
hållbara transporter

“När andra behöver upp till tre lastbilar klarar vi oss på två tack vare smarta lastmetoder och optimerade emballage.”

Genom att fokusera på våra insatsvarors och produkters resor, både interna och till våra kunder kan vi effektivt minska vår klimatpåverkan. När vi skickar gods är vi smarta, med våra lastmetoder optimeras utrymmet och därigenom varje produkts klimatpåverkan. Genom att maximera antalet varor i varje lastbil minimerar vi transportbehovet från tre bilar till två.

I våra interna transporter har vi infört kreativa åtgärder för att minska behovet av engångsemballage. Istället för att använda traditionellt engångsemballage packar vi våra produkter i återanvändbara filtar som vi tar med oss tillbaka efter varje leverans. Denna metod bidrar inte bara till minskat avfall utan skapar också en sluten krets av förpackningsmaterial, vilket är en viktig del av vår hållbarhetsstrategi.

Genom bred implementering av principer för återanvändning i vår interna logistik minskar kontinuerligt behovet av nytt förpackningsmaterial. Ett exempel på detta är återanvändningen av underlägg av wellpapp. Istället för att betrakta dem som engångsprodukter ser vi till att alla underlägg används flera gånger innan de når slutet av sin livscykel och återvinns.

 

Över 80% av vår produktion sker inom en 200 km radie från Nybro i Småland, och all montering utförs i vår verkstad i Nybro.

  • Vi använder alltid optimerade emballage och smarta lastmetoder för att maximera lastutrymmet.

  • 2020 – 100% fossila

    2021 – 40% laddbara

  • 2025 – 80% laddbara

    2030 – 100% laddbara

 

Kvalitetskontroller ger ständiga förbättringar

För oss innebär ständiga förbättringar en väl genomförd planering av varje arbetsmoment enligt ISO9001 och ISO14001. Vi strävar efter att säkerställa hög kvalitet och effektivitet genom varje steg av produktionscykeln och detta genomsyrar hela organisationen, där varje medarbetare spelar en aktiv roll i att kvalitetssäkra sina arbetsmoment.

I produktionen engagerar vi våra medarbetare i processen för att säkerställa att varje detalj uppfyller våra höga kvalitetsstandarder. Detta involverar även att skapa en kultur av ständig förbättring och samarbete. Zeros medarbetare är medvetna om vikten av deras roll i att säkerställa att varje produkt som lämnar vår anläggning uppfyller våra och våra kunders förväntningar. Efter produktionen tar produktionschefen över ansvaret för att utvärdera arbetet och identifiera eventuella områden för förbättring. Detta görs genom en systematisk och noggrann uppföljning av varje arbetsmoment. Genom att engagera sig i en öppen dialog med medarbetarna och lyssna på deras erfarenheter skapar produktionschefen en miljö där alla är delaktiga i att förbättra och upprätthålla hög kvalitet.

Vid eventuella brister sätter produktionschefen och medarbetarna gemensamt in nödvändiga åtgärder för att rätta till situationen. Detta inkluderar att identifiera och genomföra förbättringar i arbetsprocesser, tillhandahålla ytterligare utbildning om det behövs, och säkerställa att korrigerande åtgärder genomförs på ett snabbt och effektivt sätt.

  • Inleverans – Stickprovskontroll

    Vid lackering – Lackeringsföretaget kontrollerar alla delar innan och efter lack

    Inleverans efter lackering – Stickprovskontroll

    Plockning inför montering – Stickprovskontroll

    Montering – Montör kontrollerar delarna

    Testning – El-säkerhet och funktionskontroll enligt CE

    Packning – Slutkontroll innan nedpackning i kartong